Alles voor die healthy lifestyle

Het is alweer een half jaar geleden dat ik hier iets heb gedeeld. En eerlijk: ik heb het gemist! Tijdens het schrijven van mijn goede voornemens heb ik met mezelf de afspraak gemaakt om weer vaker in de spreekwoordelijke pen te klimmen. Dus, I’m back in business. En ik borrel van inspiratie.

Laten we eens beginnen bij gezondheid, en dan specifiek de druk om daar iets aan te doen. Of moet ik zeggen de drugs om daar iets aan te doen? Kreten als ‘Food = medicine, ‘Prioritize your Health’, ‘Good food good mood’ ‘Brandstof voor je brein’, ‘Crack the code of your work-life balance’ en ‘Your body is a temple’ gieren door mijn Insta-feed. “Bedien je lichaam als een zonnepaneel en gij zult energie hebben” hoor ik een influencer roepen, en er wordt niet eens lacherig over gedaan.

Zélfs de overheid maakt radiospotjes over het belang van Dry January. Beter moet het, en gezonder. Suiker vrij! Met extra proteïnen. De online drogist neemt het laatste obstakel alvast even voor me weg: vitaminegummies liggen by default al in m’n winkelmandje.

Waar komt dit allemaal vandaan? En hoe redden we onszelf we weer uit deze gezondheidscrisis? Waar is de tijd van genieten gebleven? Is is just me in mijn randstedelijke 30-ers bubbel, of steekt deze trend de hele samenleving aan? Waar gaat dit heen? En slaan we niet een beetje door?

Food for thought

Sinds de pandemie wenden zich steeds meer consumenten tot functionele voedingsmiddelen en drankjes. Volgens HealthFocus zegt bijna tweederde van de Amerikaanse volwassenen dat ze nu meer gefocust zijn op hun eigen gezondheid dan een jaar geleden. Met name jongeren van 18-24 geven de voorkeur aan producten die voeding positief stimuleren (bijvoorbeeld boosten) of hun lichaam ten goede komen (zoals hydrateren) en zijn de drijvende kracht achter deze trend. Onder de 65-plussers zijn zeven op de tien meer gezondheidsbewust.

De belangrijkste reden is dat consumenten zich sterk willen voelen - zowel fysiek als mentaal, lekker willen slapen. En vooral alles uit hun dag willen halen. Dit klinkt mij persoonlijk wel bekend in de oren. In ons snelle, drukke leven ligt het tempo hoog. Dat voelt soms als topsport.

Paradox

We willen dus minder slechte dingen eten, en méér van het goede. In control zijn, om het meeste uit ons leven te halen. Van hardlopen en mediteren tot stilteretraites en meedoen aan veganuary. Om vervolgens all-the-way te genieten. Denk aan die laatste welverdiende Magnum (caloriebom - but who cares), een crompouce (vré-se-lijk) of een Esma (meer mijn ding). De tegenstrijdigheid spat er van af.

Het is nog niet genoeg. Als we toekomstdenkers mogen geloven, smaakt deze trend naar meer en zal de behoefte zich uitbreiden naar duurzame producten. Gezond óf duurzaam is hiermee verleden tijd. We kiezen liever voor gezond én duurzaam.

Dat klinkt mij natuurlijk als muziek in de oren. Dit betekent dat er een grotere markt komt voor ethisch- en sociaal gepositioneerde producten onder gezondheidsbewuste consumenten. Volgens FMI is tweederde van de jongvolwassenen van mening dat ethish en sociaal geproduceerde producten daadwerkelijk gezonder zijn. Maar natuurlijk: Goed eten smaakt gewoon écht beter.

Dit is een belangrijke ontwikkeling om de transitie naar duurzaam te maken. Veel ethische- en sociale producten (zoals Clipper thee, The Good Roll of alles van Fairtrade Original) kosten nou eenmaal meer om te produceren, en kunnen daardoor niet altijd concurreren op prijs… Zo lang bewuste consumenten bereid zijn om hier iets extra’s voor te betalen - zoals het hoort if you ask me - hebben zij een welverdiend bestaansrecht.

De bubbel

Natuurlijk kunnen we de hele samenleving niet over één kam scheren. Door aanhoudende kosteninflatie heeft een grote groep mensen moeite om rond te komen. Dure marketinginnovaties liggen voor hen helaas niet binnen handbereik. Ook zijn jongvolwassenen zoals ik, nu eenmaal meer gevoelig voor dit soort functionele performance trends dan laten we zeggen 50+ers. Zij hebben hun vaste patronen, en voelen minder druk om in the game te zijn. Ook al voelt het soms anders, de verschillen in de samenleving - zeker als het gaat om gezondheid en welzijn - zijn gigantisch.

Slaan we niet wat door?

Gezondheid en welzijn zijn een ding. Zelf heb ik ervaren dat wanneer dit niet vanzelfsprekend is, je leven er ineens heel anders uit ziet. Ons lichaam moeten we koesteren. Vanuit die gedachte kan ik mij wel vinden in dit fanatistische fenomeen. Echter, het moet wel leuk blijven. We zijn geen zonnepanelen. En het combineren van algehele onthouding met sporadische maar explosieve uitspattingen, lijkt me ook geen duurzame levensstijl.

Maar goed. Ik ben geen dokter. En ook geen influencer. Iedereen moet dit vooral lekker zelf weten.

Ik ben wél benieuwd: wat is jouw recipe for health?

Vorige
Vorige

‘Wat dóe je nu eigenlijk?’

Volgende
Volgende

Is dit een impactvolle cover?