Is dit een impactvolle cover?
Onlangs zag ik deze campagne rondom World Environment Day (5 juni) voorbij komen. Op deze dag wemelt het van de impact campagnes om mensen te ‘activeren’ voor een schonere wereld.
Unplastic India schittert met een heldere boodschap: plastic doodt dieren en dat moet zsm stoppen. Het beeld liegt er niet om. Onschuldige dieren wordt létterlijk de nek omgedraaid door rondzwervend plastic.. meer dan 30 miljoen ton plastic vervuilt het leefgebied van minstens 100.000 dieren. Plastic moet weg!
Maar aan wie wordt de vraag “Still using plastic bottles?” eigenlijk gesteld?
Aan lezers, oftewel consumenten? En welke alternatieven hebben zij? Met andere woorden: welke plasticvrije verpakking zouden zij béter kunnen kiezen? Karton, glas, blik… of?
Hééft de Indiase consument wel een keuze?
Bedenk dat er in de meeste delen van India geen schoon drinkwater uit de kraan komt. Miljoenen mensen zijn afhankelijk zijn van verpakt water. Plastic is een goedkope manier om water schoon te verpakken, en vervoeren. Zij kunnen (nog) niet zonder.
Sinds vorig jaar is er ook in India een verbod op het gebruik van single use plastic voor verschillende producten, maar dit verbod geldt nog niet op het gebruik van single use plastic flesjes. Reden: er zijn geen betaalbare alternatieven.
“Still using single use plastic?” is een vraag om aan fabrikanten te stellen.
Totdat er betere alternatieven beschikbaar komen, moeten alle consumenten zoveel mogelijk opruimen én hergebruiken. “Still wasting plastic bottles?” is een veel logischere vraag. Die vraag maakt meer impact, omdat mensen dit kúnnen veranderen.
Tips om meer impact te maken met jouw missiegedreven content:
#1 Heb helder wie er in actie moet komen, en waarmee.
Als je tegen de verkeerde staat te praten, komt er geen beweging. Dat is zeker! Zorg dat de ontvanger daadwerkelijk een verandering kán maken.
#2 Check je feiten.
En als het even kan, verwijs direct naar je bronnen (Bij deze campagne ontstond al snel veel discussie over het aantal ton plastic vervuiling en het aandeel van India hierin. Dit overschaduwt het hogere doel: een schonere aarde). Door de vele greenwashingpraktijken hebben mensen behoefte aan transparantie. Als vertrouwen ontbreekt, is de bereidheid om mee te werken er natuurlijk ook niet.
Bronnen