Fietsexperiment
Mensen die mij kennen, weten dat ik graag fiets. Love it! Op m’n stadsfiets, e-bike, racefiets of mountainbike. Waarom? Fietsen geeft vrijheid, maakt me onafhankelijk. Brengt me op nieuwe plekken. Het is ongelofelijk goed voor je lichaam en geest. Het maakt mij sterk. Ik ben er niet per se heel goed in, maar it keeps me fresh. En de planeet ook. Want het is een goede oplossing om de uitstoot heel snel terug te dringen.
Auto-vrij bestaan
Iets persoonlijks dat mij momenteel bezig houdt, is een fietsexperiment. Ik heb lang getwijfeld of ik dit wilde delen, maar ga het toch doen. Sinds een aantal maanden probeer ik alleen te fietsen (in combinatie met OV), en onze auto te verbannen. Ik denk er zelfs aan om een jaar lang helemaal autovrij door het leven te gaan, om me te kunnen verdiepen in de problemen die dat - praktisch en sociaal - oplevert. Het is voor mij de ultieme test om te leren waar de hobbels zitten in een autovrij bestaan. En welke oplossingen er nodig zijn om een gelukkig leven te leiden zonder autobezit.
Natuurlijk weet ik wel dat er heel veel mensen zijn die helemaal geen auto hebben (26,5% van de NLse huishoudens bezat in 2020 geen auto volgens het CBS): geen rijbewijs, geen geld, geen parkeerruimte of simpelweg niet nodig. En zou ik veel sneller aan antwoorden kunnen komen door de telefoon te pakken, en hen te interviewen. Maar sneller is niet altijd beter: ik wil het zelf ervaren. Dat voelt krachtiger, en geloofwaardiger.
Toegegeven, ik heb ook last van rijschaamte. Ik voel me vaak schuldig als ik de auto pak. Dan ben ik de vervuiler die ik niet wil zijn. Dus wil ik kijken hoe en of ik een leven kan leiden zonder auto.
Wat ik tot nu toe heb geleerd
De afgelopen 2 maanden heb ik alsnog 8 keer in de auto gezeten. De rest heb ik gefietst. Wat mij is opgevallen? Niemand in mijn omgeving lijkt het pakken van de auto net zo’n probleem te vinden als ik. Sommigen vinden het zelfs schattig dat ik op de fiets kom. Een beetje ouderwets en minderwaardig. Iets wat we nu - als volwassenen - niet doen. Of ze vinden ‘t puur klimaatgezeik. Want wat maakt één autoritje nou uit? Iedereen doet het toch? (Nou, een hoop, check de eerste van 13 hele goede redenen om vaker op de fiets te stappen maar). Enfin. Autorijden is de norm en wordt door jan en alleman geaccepteerd. Het lijkt een denkwijze die passend is voor de tijd waarin gemak het grootste goed is.
Wat ook opvalt is dat fietsen meestal meer tijd kost. En die is schaars in ons volgeplande leven. De verleiding om even snel de auto te pakken, is daarmee groot. De tijd die we nemen om van A naar B te komen, moet zo kort mogelijk zijn.. Dat vind ik zonde. De reis zelf is ook een onderdeel van jouw dag. En die tijd kun je maar beter zo kwalitatief mogelijk besteden.
Spullen vervoeren is lastig, en al helemaal als je het hebt over vintage of tweedehands. Want een mooi marmer tafeltje scoren via Marktplaats, hoe doe je dat zonder auto? Ik heb me suf gezocht naar leuke meubels in de buurt - no luck. Ik wil natuurlijk wél iets moois. En dat vind je (lees: ik) meestal niet om de hoek. De enige optie is het spul door een vervoerder bij je thuis laten bezorgen, en dat is vaak erg duur. En risicovol. En ook zeker niet altijd duurzaam.
Tot slot besef ik me dat 100% autovrij voor mij een keuze én luxeprobleem is. Ik heb geen kinderen die naar school en zwemles moeten. Boodschappen haal ik maar voor 2 personen. Ik ben gezond en fit. Ik bepaal mijn eigen tijd. Werk vaak vanuit huis. Waar zit voor mij de challenge? En waarom roept het bij anderen zoveel weerstand op?
Fiets-fun
In plaats van focussen op autovrij, laat ik je liever zien waarom ik fietsen nou zo’n goed idee vind. Want dat is pas écht vrij! Hier geef ik je 13 hele goede redenen om vaker op de fiets te stappen.
#mobiliteit #fietsen #fietsfun #cycling #OV #wielrennen #ebike #autovrij #rijschaamte #klimaat #luchtvervuiling