Learnings voor het uitrollen van CSRD

Eén van de opdrachten die ik heb bij Best Fresh Group, is het begeleiden van de verplichte duurzaamheidsrapportage. In 2026 moeten wij voor het eerst rapporteren aan de EU, over onze resultaten van 2025. Dat betekent dat we aankomende 1 januari klaar moeten staan om data te verzamelen.

Ik ben nu ruim een half jaar onderweg, en heb natuurlijk al een hoop geleerd. Een paar tips wil ik alvast met je delen:

#1 Er bestaan nog geen CSRD-experts

De Corporate Sustainability Reporting Directive is nieuw voor iedereen. Pas in zomer van ‘23 is de richtlijn goedgekeurd door de Europese Commissie. Vanaf toen werd het mogelijk om definitief aan de slag te gaan. In 2025 zullen beursgenoteerde bedrijven voor het eerst rapporteren over data van ‘ 24. Feitelijk zijn er dus nog geen bedrijven die het hele proces tot aan het indien van de rapportage hebben doorlopen. Zelfs accountants worstelen hiermee. Laat je niet verleiden. Doorgewinterde specialisten op het gebied van CSRD, bestaan simpelweg gewoon nog niet.

#2 Alle begin is moeilijk

Bedrijven die ik spreek, worstelen allemaal met het plan van aanpak. Ook hoor en zie ik dat het proces van uitrollen vrijwel altijd rommelig verloopt. De rapportagestandaarden laten (te) veel ruimte over voor interpretatie. hierdoor struggelen veel bedrijven met het zetten van stappen. Want… doe ik het wel goed? Is dit voldoende, of moeten we meer data verzamelen? De rapportage vereist onderzoek en kennis om geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen. Interne belangen en verschillende meningen zullen botsen. Ik stel je gerust: jullie zijn niet de enige.

#3 Start met de materialiteitsanalyse

Voor de meeste bedrijven begint de aanpak van CSRD-rapportage bij het uitvoeren van een DMA, oftewel dubbele materialiteitsanalyse. Hiermee kijk je naar de impact van jou bedrijf op mens en milieu (materiele impact) en die op de ontstane kansen en risico’s voor jouw organisatie (financiele materialiteit). Een heel ingrijpend maar waardevol proces om mee aan de slag te gaan, omdat het je helpt voor te bereiden op de toekomst. Het maakt inzichtelijk welke onderwerpen belangrijk zijn voor jouw organisatie, a.k.a. veel impact maken. Daar ga je mee aan de slag. Door de onderwerpen te valideren met verschillende stakeholders, borg je een outside-in blik naar je bedrijf. Dit geeft je gegarandeerd nieuwe inzichten!

#4 Zoek een partner

Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Daar ben ik van overtuigd. Tijdens de uitrol van CSRD bij Best Fresh Group ben ik al tegen verschillende zaken aan gelopen. Het is fijn om dan contactpersonen te hebben, binnen- of buiten de sector waarin je werkt, om mee te sparren. Zij zijn met dezelfde dingen bezig, en kunnen je misschien net een handvat of inzicht geven waarmee je vooruit kunt.

Daarnaast zijn er in veel sectoren ook sector initiatieven op gang gekomen, waarbij er bijvoorbeeld aan een collectieve materialiteitsanalyse wordt gewerkt. Hier kun je als (klein) MKB ontzettend veel van leren. Kortom: ga het wiel niet zelf uitvinden, maar werk samen!

#5 Wacht niet te lang

Rapporteren in 2026 over 2025, dat klinkt nog ver weg. Toch raad ik je aan om zo snel mogelijk te beginnen. Sterker nog: als je nu nog niet begonnen bent, dan ben je aan de late kant. CSRD vereist een hoop data en beleidsstukken, die veel bedrijven nu nog niet op orde hebben. Het maken en ontwikkelen hiervan, kost tijd. Heel veel tijd.

#6 Nieuwe kansen

Data brengt inzichten waarmee je je als bedrijf kunt wapenen voor toekomstige struggles. Transparantie door CSRD zal leiden tot meer weerbaar- en wendbaarheid. De bedrijven die dit goed oppakken, zullen profiteren van o.a. kostenbesparingen en betere marges door efficiëntie en innovatie. Verbeteringen die hard nodig zijn om alle uitdagingen die in het verschiet liggen, een hoofd te bieden.

Heb jij vragen over CSRD? Zoek je een sparringspartner? Of wil je samen de materialiteitsanalyse uitvoeren? Laat het me weten, ik help je er graag bij.

Vorige
Vorige

Geen vega in Frankrijk

Volgende
Volgende

Thuiswerken is als de winter