Kunnen freelancers wel verbinden?

Laatst had ik een pittig gesprek met een ondernemer. Hij wil sociaal ondernemen zoals ‘ie dat zelf trots noemt. Voor zijn organisatie betekent dit dat spullen worden verpakt in een sociale werkplaats, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mooie handreiking aan de Nederlandse samenleving (het alternatief is vaak dat het anders in het buitenland plaatsvindt, omdat uurlonen daar lager liggen).

Ondertussen werkt hij met verschillende freelancers aan IT, sales en marketing. In zijn ogen wordt er structureel (3 maanden) te weinig voortgang geboekt. Tsja, een merk bouwen duurt laaaang. Zeker langer dan 3 maanden. Zijn conclusie was dat alle krachten onvoldoende loyaal zijn naar het bedrijf. Te weinig commitment tonen. Teveel thuiswerken. Niet voldoende zichtbaar zijn. Vroeg naar huis gaan. En ga maar door.

Dit raakt mij. Meer dan ik zou willen. Alsof freelancers - in het algemeen dus - niet intrinsiek gemotiveerd genoeg zijn om een bedrijf vooruit te helpen. En bovendien minder ‘geven’ dan vaste werknemers. Really?

Vrijheid

De belangrijkste reden dat ik zelf ben gaan freelancen, is om in meerdere keukens te kunnen kijken. Ik ben van nature nieuwsgierig, schakel snel en hou van nieuwe dingen oppakken. Sleur, herhaling en eindeloos gesleutel in de marge, zijn niet aan mij besteed. Door interim- en freelance klussen op te pakken, heb ik de vrijheid om na x maanden weer ergens anders aan te beginnen. Hier krijg ik energie van! Bovendien haal ik veel meer voldoening uit het freelanceleven, dan mijn loondienstcarrière.

Verbinding

Steeds opnieuw ergens beginnen, betekent voor mij óók extra investeren in het leren kennen van nieuwe collega’s, een bedrijfscultuur en de processen. Tijdelijk of niet. Dit is essentieel voor het goed uitvoeren van een opdracht. En wat ik leuk vind. Ja, ik werk ook graag thuis. Daar is het stil en kan ik me beter focusen. Nee, ik mag meestal niet mee naar een bedrijfsuitje. Maar als dat wel kan, grijp ik die kans altijd met beide handen aan. Juist omdat ik die collega’s niet heb, en wil performen, investeer ik meer in de korte tijd die ik ergens heb.

Daarentegen zie ik steevast een harde ken aan collega’s rondlopen, die zich een zomer achterover leunen heel makkelijk kunnen permitteren. Vast contract hè, dus wie maakt hen wat. En in het najaar poetsen ze de verloren omzet zo weer weg. Als freelancer moet je je strepen steeds weer verdienen. Als vaste medewerkers kun je blijkbaar wel een potje (of twee) breken.

Kernwaarden

Ik ben niet de enige die juist verbinding zoekt. Met expertise op het gebied van duurzame strategie merk ik vaak dat er veel behoefte is binnen bedrijven (mijn klanten dus), om met gelijkgestemden te werken. Die net zo gepassioneerd zijn over het maken van mooie campagnes als ik. Want binnen een organisatie is lang niet iedereen met duurzaamheid en/of communicatie bezig. “Eindelijk iemand die het begrijpt” hoor ik vaak. Of “Wat fijn dat je deze voorbeelden deelt, dat helpt ons enorm om het gesprek aan te gaan”. “Wil je mee naar deze meeting, want dan kunnen we samen ten strijde trekken.”

Het gaat deels om een gemeenschappelijke passie en expertise. De rest zit vele malen dieper: het gaat om persoonlijke kernwaarden zoals vrijheid, duurzaamheid, openheid en verbinding. Het fijnst werk ik samen met klanten, met wie ik tenminste 1 van deze gemeenschappelijke waarden deel. Het geeft richting aan waar we voor staan. Zowel persoonlijk als zakelijk. Het helpt om elkaar sneller te begrijpen. En om - je voelt ‘m al aankomen' - diepere verbinding te vinden.

Want verbinding gaat niet om aanwezig zijn op kantoor. Het gaat om intrinsieke motivatie. Contact met datgene waar je voor staat. Klik. Dat is verbinding.

Wat zijn jouw kernwaarden? Ik hoor het graag :-)

Vorige
Vorige

13 hele goede redenen om op de fiets te stappen

Volgende
Volgende

Rapporteren over duurzaamheid wordt verplicht!