Rapporteren over duurzaamheid wordt verplicht!

Zoals ik al vaker heb geroepen, is alléén communiceren over duurzaamheid niet voldoende. Integendeel. Zeggen dat je ‘CO2 neutraal’ bent', ‘duurzame spijkerbroeken verkoopt’, ‘sociaal produceert’ of ‘100% biologisch teelt’ terwijl je dit niet waar kunt maken, kan rekenen op veel kritiek. Terecht. Het is misleidend. En bovendien strafbaar. Practice what you preach is het devies.

Geen enkel bedrijf wil niet te maken krijgen met greenwashing, oftwel je groener voordoen dan je eigenlijk bent.

Veel werk

Rapporteren is niet eenvoudig. En kost tijd. Het meten en inzichtelijk maken van bijvoorbeeld besparingen, ontwikkelt al snel tot een enorme papieren tijger. De opbrengst van zonnepanelen is makkelijk opgevraagd. Graadje lager op de thermostaat en het verschil staat zwart op wit op je energierekening: easy. Vermindering van kilo’s printpapier vind je vliegensvlug op de factuur van je kantoorartikelen.

Maar dan. De tonnen CO2 die zijn bespaard door de gefaseerde overstap op een elektrisch wagenpark, hoe bereken je die? Hoeveel minder plastic is daadwerkelijk verbruikt sinds een kleine verpakkingsaanpassing? En hoe zat het met die nieuwe bedrijfskleding van organisch katoen? Heel veel ondernemers hebben de tijd en kennis niet voor dit soort complexe rekenwerkjes. Begrijpelijk.

De besparingen lijken soms klein. Te klein om er tijd in te steken. Maar iedere stap is er weer een. En alles bij elkaar maken de besparingen een gigantische impact. Om fouten te voorkomen, kiezen sommige bedrijven er bewust voor om (nog) niet te rapporteren op duurzaamheid. Better safe than sorry wordt er gedacht. Ook begrijpelijk. Maar eeuwig zonde!

Verplichte rapportage

In grote bedrijven speelt het rapporteren over de impact op mens en milieu al langer. Enerzijds vanwege maatschappelijke druk: vragen van investeerders, aandeelhouders, personeel, of van andere spelers in de keten. Inmiddels is 8 op de 10 bedrijven in Nederland bezig met verduurzamen (CBS, oktober 2022).

Anderszijds omdat er nieuwe Europese wetgeving aankomt. Daarmee zullen bedrijven móeten rapporteren over hun impact op mens en milieu. Deze rapportage richtlijn heet de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). En is erop gericht om voor meer transparantie over-, en betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie te zorgen. De tijd van greenwashing lijkt voorgoed voorbij. De CSRD zorgt ervoor dat alle Europese bedrijven op een zelfde manier moeten rapporteren. Dit brengt overzicht en inzicht voor alle stakeholders én maakt het speelveld gelijk voor alle spelers.

De rapportageplicht wordt voor grote bedrijven binnen de EU van kracht in boekjaar 2024 ( > € 40 mln netto-omzet, > € 20 mln op de balans, > 250 werknemers). Daarna wordt de CSRD stapsgewijs verder ingevoerd voor kleinere bedrijven (zie KvK). Ook al hoeven kleine bedrijven nú nog niet aan de rapportageplicht te voldoen, houd er wel rekening mee dat er in de keten al snel om meer transparatie zal worden gevraagd. Het is verstandig om je alvast op deze vragen voor te bereiden.

Volgende stap

De next step is natuurlijk de invoering van nieuwe wetgeving die helder maakt waar ondernemingen aan moeten voldoen. Veel bedrijven zullen hierdoor in actie moeten komen en bijvoorbeeld hun uitstoot moeten verminderen, of de omstandigheden van personeel verbeteren.

De verwachting is dat Europese wetgeving voor alle sectoren rond 2025 klaar zal zijn, en zal gaan gelden voor alle ondernemingen in de EU (en voor alle import in de 17 lidstaten).

Waarom is CSRD zo belangrijk?

De nieuwe regels zijn essentieel om afspraken van het Parijsakkoord na te komen. Oftewel, zorgen dat we binnen 1,5 graad opwarming van de aarde kunnen blijven. Ook gaat het om de Europese transitie naar een klimaatneutrale- en groene economie in 2050, en voor het bereiken van de duurzameontwikkelingsdoelstellingen van de VN.

Bedrijven hebben hier een grote rol. Ze vormen belangrijke stakeholders in onze maatschappij en hun prestaties hebben invloed op de welvaart van mens en milieu. Het is dus van groot belang voor ons allemaal dat bedrijven transparant zijn over hun prestaties. En in actie komen om hun positieve bijdrage aan de wereld verder te verbeteren.

Revitalising your sustainability strategy

Wat heb je nodig voor een transparant en accuraat duurzaamheidsverslag? En hoe kun je nog verder verduurzamen in de toekomst? Ik wil ondernemingen helpen met deze vraagstukken. Niet als rekenwonder, dat laat ik over aan een accountant die hier veel beter in is. Ik wil bedrijven helpen met het navigeren in de complexe wereld van verduurzaming. Zodat het niet alleen bij communicatie blijft. Maar duurzaam opereren een onderdeel wordt van de bedrijfsvoering. En alle collega’s zich betrokken en geroepen voelen om er iets mee te doen. Van plan tot uitvoering tot meetbaarheid.

Om die reden heb ik een tweedaagse Masterclass gevolgd aan de UvA: Revitalising your Sustainability Strategy. Ik bevond me in een groep met duurzaamheidsmanagers van een grote NLse bank, een leider in de transportsector, een big five consultant, een bouwbedrijf en ZZP’ers als mijzelf.

Tijdens de Masterclass hebben we het gehad over het formuleren van een purpose (wat de organisatie drijft, waarom je doet wat je doet), het integreren van doelstellingen in je bedrijfsstrategie, het aanhaken van stakeholders, communicatie, en rapportage aan de buitenwereld. Je begrijpt, sindsdien bruis ik van de ideeën. En sta ik te trappelen om mijn learnings in de praktijk te brengen.

Weten wat dit voor jouw bedrijf betekent? Wil je verduurzaming integreren in je bedrijfsvoering? Ik kom graag met je in contact.

Vorige
Vorige

Kunnen freelancers wel verbinden?

Volgende
Volgende

Toekomst van tweedehands