Toekomst van tweedehands
Nooit eerder hadden we zoveel spullen. Het bedrag dat we in Westerse landen uitgeven aan nieuwe producten - van loungebanken tot wattenstaafjes - is in de laatste 60 jaar ongeveer vertwintigvoudigd. Dat vind ik onvoorstelbaar.
Door een combinatie van meer productiviteit door massaproductie, toename in koopkracht, globalisering en marketing zijn we meer en meer gaan consumeren. Volgens een studie van de Wereldbank uit 2018 ligt de mens op schema om tot 2050 afval te produceren. Een tempo dat meer dan dubbel zo hoog is als de bevolkingsgroei. Wow.
Onlangs las ik het boek Secondhand van Adam Minter. Hij heeft me gegrepen met een inkijk in de globale tweedehandseconomie. Tassen vol kleding, fietsen, telefoons en salontafels worden massaal afgedankt a.k.a. gedoneerd. Maar waar gaat het eigenlijk naar toe? (Tip: niet lezen voor het slapen gaan.. + goede hulp bij besparen van geld!)
Beste kwaliteit voor de laagste prijs
In zijn boek neemt hij onder andere onder de loep hoe wij, als mensen, verschillend naar spullen kijken. Dat is enerzijds cultureel bepaald. In het Westen willen we alles nieuw, fris, ongedragen. Het geitenwollensokkenimago heeft de meesten nog altijd stevig in de greep als het gaat om vintage en tweedehands. De Boomer generatie spant de kroon en ontleent in ruime mate status aan bezit.
Andere reden: we kunnen nieuw betalen. Na een paar keer dragen, zijn we het zat. Dan verkopen we de lefties via Vinted aan hardwerkende tieners en alleenstaande moeders. Of we doneren met de béstbedoelde intenties aan armere landen. Met name Afrika. Karmapunten zijn nog nooit zo makkelijk verdiend.
Daar in Afrika is hergebruik van onze afdankers volkomen normaal. Sterker nog: Europese tweedehands spullen zijn kwalitatiever dan de gemiddelde Chinese waar. En dus meer gewild. Net als hier geldt: goedkoop is duurkoop. Al tientallen jaren bestaat hier wereldwijd de grootste markt voor tweedehands kleding die voornamelijk afkomstig is uit de VS en de EU.
"Waarom willen Nigerianen tweedehands?" “Omdat het duurzaam is. De Chinese dingen die we importeren? Ze breken, slijten!”
Volgens Minter, als Afrikanen het konden betalen, willen ze ook liever nieuw. Kwalitatief én nieuw. Uiteindelijk zijn we allemaal hetzelfde en zoeken we best value-for-money. Zolang we massaal die slechte-kwaliteit-rommel blijven maken, zal de berg aan niet-herbruikbaar afval explosief blijven doorgroeien.. Kwaliteit is volgens Minter een heel belangrijke factor.
De toekomst is circulair
De laatste maanden knaagt dit consumentisme steeds meer aan mij. En ik ben niet de enige. Een boek als Secondhand helpt mij om het probleem van de productie- en koopverslaving beter te begrijpen. Als je dit leest, weet je dat het anders moet. Hoe kunnen we die enorme berg met afval verkleinen? Slimmer gebruik maken van alle spullen die we al hebben? Reststromen hergebruiken en recyclen? In plaats van bossen kappen en grondstoffen uit de bodem halen?
Dat vraag ik mij vaak af. Een makkelijke oplossing is er niet, maar iedere stap in de goede richting is belangrijk. Zo werk ik alleen met klanten die bezig zijn met duurzaam en ethische productie, eerlijke producten (willen) maken en nadenken over recycling. Samen zorgen we dat ‘méér producten op een eerlijke- en duurzame manier worden gemaakt’ en ‘méér mensen bewuster consumeren’. Dit is super ingewikkeld, en kost veel tijd.. maar iedere klant is er weer één. Enkele voorbeelden van super heroes zijn de welbekende bijna- slaafvrije Chocolade van Tony’s Chocolonely, afvalvrije boodschappen van Pieter Pot, recyclebare spijkerbroeken van Armed Angels, Too Good To Go en de stichting Samen Tegen Voedselverspilling.
Conscious consumption
Bewustwording is dé sleutel om de afvalberg te verkleinen. Stel jezelf de vraag bij alles wat je koopt “heb ik dit wel echt nodig?”. Soms kom je erachter dat je nog kunt repareren. Of huren (via bijvoorbeeld Peerby). Kijk voor een tweedehands optie op Reliving, Marktplaats of Vinted.
Als je écht iets nieuws nodig hebt, koop dan iets van kwaliteit dat langer mee gaat. Kies een (lokaal) merk dat op een verantwoorde manier geproduceerd is en uiteindelijk ook weer gerecycled kan worden. Zo laten we geen rommel achter die in de toekomst opgeruimd moet worden. Aldus Minter. En daar ben ik het roerend mee eens.
Tot slot, onthoud dat niemand perfect is. We hebben niet één mens nodig die alles perfect doet, maar heel veel mensen die een klein beetje iets doen. <3