Zeven Generaties Principe
Onlangs heb ik het inspirerende boek ‘The Good Ancestor: How to Think Long Term in a Short-Term World’ (‘De goede voorouder’) van de Australische filosoof Roman Krznaric gelezen. Hij vindt dat we te weinig denken aan onze verantwoordelijkheid tegenover toekomstige generaties. Volgens hem moeten we allemaal betere voorouders worden om de planeet te redden.
De oprichter van The School of Life Londen schrijft over hoe we verder kunnen kijken dan onze eigen generatie. We hebben een morele verantwoordelijkheid te nemen. We moeten onze kortzichtigheid zo snel mogelijk inruilen voor langetermijndenken. Hiermee verschuiven we de loyaliteit van onze eigen generatie naar de hele mensheid, en kunnen we onze planeet en onze toekomst redden. Dit spreekt aan, toch?
De gulden regel is van intergenerationele rechtvaardigheid: Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden
Zeven Generaties Principe
Krznaric komt met zes praktische manieren om aan de slag te gaan. Zijn inspiratie komt van over de hele wereld, en berust veel op wijsheid uit het (verre) verleden. Een van de ideeën is mij in het bijzonder bijgebleven: het zeven-generaties-principe. Inheemse Amerikanen pasten deze methode eeuwen geleden al toe. De visie is dat wij de aarde slechts in bruikleen hebben. We erven ‘m niet van onze ouders, maar we lenen van toekomstige generaties.
Bij elke maatschappelijke beslissing die genomen wordt, wordt er zeven generaties vooruit gekeken. De vraag is altijd “Wat zijn de consequenties van ons handelen voor onze kinderen en de zeven generaties daarna?”. Door op deze manier beslissingen te nemen, wordt de impact van ons handelen in de toekomst, vandaag de dag beter zichtbaard. Het principe breed toepasbaar en vormt een concrete en effectieve manier om jezelf te trainen om langetermijn te denken.
Tijdreis
Een methode die kan helpen bij het nemen van beslissingen volgens het Zeven Generaties Principe, is het reizen door de tijd. Nee, niet met een fancy machine. Maar met onze eigen hersenen. Onze verbeeldingskracht over de toekomst schiet namelijk ernstig tekort. Het goede nieuws is dat we dit gelukkig wel kunnen trainen.
Om ons meer verbonden te voelen met wie na ons komt, helpt het om in gedachten een tijdreis te maken. Je kunt je ogen sluiten en je een geliefd jong persoon voorstellen over dertig jaar, of op zijn of haar negentigste verjaardag. Kies bijvoorbeeld voor iemand in de tweeëntwintigste eeuw. Deze persoon heeft ook een sociaal netwerk nodig, en veiligheid, schone lucht, water en voedsel. Als je je dat echt weet voor te stellen, kun je een gevoelsmatige band aangaan. Het wordt dan makkelijker om je verantwoordelijkheid te erkennen en er ook iets mee te doen.
Toepassen op jouw bedrijf of merk
Natuurlijk kunnen bedrijven en merken ook werken vanuit het Zeven Generaties Principe. De dag-dagelijkse beslissingen gaan niet meer alleen over morgen, of over snelle winsten, maar hebben impact op een verre toekomst. Hoe je dit precies kunt aanpakken? Ik help je graag op weg.
Tijd om eerlijk te zijn
De belangrijkste vraag die we, volgens Krznaric, onszelf moeten stellen is: ‘Zijn we een goede voorouder?’
Vind jij jezelf een goede voorouder? En jouw bedrijf/merk? Wat kunnen we doen om betere voorouders te zijn?