“Saving the planet is a communications challenge”
De uitdagingen om onze planeet leefbaar te houden, zijn groots. Er is een enorme transitie nodig. Dit moeten we met z’n allen doen. Communicatie is het belangrijkste gereedschap om collega’s, consumenten, buren, bedrijven en overheden in actie te laten komen.
Benieuwd hoe we dit voor elkaar gaan krijgen? Ik wel. Met een persoonlijke- en zakelijke lens deel ik wat ik zie en leer over deze duurzame-wereld-transitie.
Duurzaam, wat betekent het?
Door de bomen de duurzaamheid niet meer zien... duurzaamheid is hét containerbegrip van deze tijd! Mensen vinden het veelomvattend en vaag. Couldn’t agree more. Wat betekent het nu eigenlijk? Ik ben al tijden op zoek naar wat het in de ogen van de meeste mensen betekent. Want om impact te maken, moet jouw boodschap wél landen bij de ontvanger. Het liefst zo goed mogelijk. En als je niet ‘verstaan’ wordt, wat heeft communiceren dan voor zin?
Voorkom greenwashing
De consument wordt steeds kritischer op een groen sausje, ze zijn klaar met de vele greenwashingpraktijken van verschillende bedrijven en merken. Consumenten die duurzame keuzes willen maken, moeten erop kunnen vertrouwen dat de claims kloppen die bedrijven op hun producten of website zetten. Hoe zorg je daarvoor?
Dit zijn vijf manieren om greenwashing te voorkomen:
Zo herken je greenwashing
Je duurzamer voordoen dan je bent. Niet eerlijk of incompleet communiceren. Schijnduurzaamheid. Dat heet greenwashing. Het komt voor bij bedrijven die positief over duurzaamheid communiceren, maar er in de kern niet mee bezig zijn.
Dit zijn vijf manieren om greenwashing te herkennen:
Tomorrow’s Child
Ray Anderson (July 1934 – August 2011) was een Amerikaanse duurzaamheidspionier en zeer succesvolle ondernemer. Halverwege de jaren negentig zag hij al in dat ons huidige industriële “take-make-waste” systeem niet lang houdbaar zou zijn. Dit zou op een bepaalde dag gezien gaan worden als stelen. Stelen van de toekomst. De toekomst van onze kinderen. Een van Ray’s medewerkers schreef er een passend gedicht over.
Fietsexperiment
Sinds een aantal maanden probeer ik onze auto te verbannen uit mijn leven, en alleen nog te fietsen. Ik denk er zelfs aan om een jaar lang niet meer in een auto te stappen om me te kunnen verdiepen in de problemen die dat - praktisch en sociaal - oplevert. Het is voor mij de ultieme test om te leren waar de hobbels zitten in een autoloos bestaan. En welke oplossingen er nodig zijn om een gelukkig leven te leiden zonder autobezit.